Seizoens groenten en fruit – hoe, wat en waarom?

Tegenwoordig is heel veel groente en fruit in de supermarkten jaar rond verkrijgbaar. Dankzij import en nieuwe teelt- en bewaarmethoden kunnen we alles krijgen wat we willen. Aardbeien bij het kerstdiner, dat kan. Iedere dag een rijpe avocado voor jouw avocado toast, zo ingevlogen uit Zuid-Amerika. Is dit eigenlijk wel wat we willen?

seizoensgroenten

Het kan natuurlijk. Er liggen altijd prima verse groente en fruit in de schappen die je kan kopen en eten. Niet mis mee, maar als je naar de voordelen kijkt van seizoensgebonden kopen dan ga je hier vast ander over denken!

6 voordelen van seizoensproducten consumeren:

  1. Het is altijd lekker vers: de producten groeien in je eigen omgeving waardoor ze vers op je bord komen in plaats van na een lange reis of lang bevroren te zijn geweest.
  2. Je krijgt meer voedingsstoffen binnen: producten die van ver komen omdat ze daar in het seizoen zijn, worden vroeger geoogst dan normaal om te zorgen dat ze vers aankomen. Dit betekent dus dat ze minder voedingsstoffen bevatten dan wanneer ze als ze écht rijp zijn worden geoogst en verkocht.
  3. Het is precies wat je nodig hebt! In de zomer, wanneer we behoefte hebben aan meer vocht zijn sappige groenten en fruit in het seizoen. In de winter, wanneer we behoefte hebben aan wat voedzamers zijn knollen, wortelen, bieten, pompoen e.d. in het seizoen.
  4. Je eet gevarieerder: wanneer je met de seizoenen mee eet zal je meer verschillende producten eten dan dat je jaar rond hetzelfde eet.
  5. Het is voordeliger: je betaalt wanneer je producten koopt ook voor het transport en de energie om vriezers te laten draaien en kassen warm te houden. Bij seizoensproducten wordt hier minder van gebruikt dus zijn ze automatisch voordeliger.
  6. Het is minder belastend voor het milieu, dus duurzamer: producten transporteren, zeker van ver, kost veel brandstof en energie. Wanneer de producten die je koopt van dichtbij komen is er dus minder transport en opslag waardoor er dus ook minder belasting is op het milieu.

Nu hoor ik je denken, hoe weet ik wat in het seizoen is? Er zijn een paar makkelijke manieren om hier gevoel voor te krijgen. Ten eerste kan je bij veel supermarkten zien wat het land van herkomst van de producten is. Hoe verder van huis (bijna alles buiten Nederland) en hoe zuiderlijker, des te kleiner de kans dat het in het seizoen is. Anders hadden we het wel uit Nederland kunnen krijgen. Ten tweede zijn seizoens producten vaak goedkoper of in de aanbieding. Kijk dus goed in de supermarkt naar de aanbiedingen en waar veel van in de schappen ligt. Maar toch zijn supermarkten vaak misleidend en is er een oplossing de beste. Koop lokaal bij een groente of fruitboer en laat je adviseren. Jouw verkopen kan jou haarfijn vertellen wat in het seizoen is!

Maar, om het jullie makkelijk te maken hebben wij een overzicht gemaakt van alle seizoensproducten! Print onze seizoensgroenten en fruit boodschappenlijst uit en hang hem op je koelkast. Zo koop je altijd in het seizoen met onze tips in het achterhoofd: goedkoop, veel aanbod, land van productie! Ga jij ook over naar seizoensgebonden?

HERFST (okt, nov, dec) WINTER (jan, feb, mrt) LENTE (apr, mei, jun) ZOMER (jul, aug, sep)
GROENTE FRUIT GROENTE FRUIT GROENTE FRUIT GROENTE FRUIT
aardpeer, andijvie, bosui, bloemkool, boerenkool, broccoli, chinese kool, ijsbergsla, knolselderij, koolraap, kropsla, paksoi, pastinaak, peultjes, pompoen, postelein, prei, raapjes, raapstelen, rababer, radicchio, radijs, rammenas, rettich, rode biet, rode kool, romatomaat, rucola, groene kool, schorseneren, snijboon, spitskool, spruitjes, tomaat, trostomaat, ui, veldsla, venkelknol, vleestomaat, winterpeen, witlof, witte kool en wortelen. appels, druiven, grapefruit, meloenen, mandarijnen, peren, perziken, pruimen, stoofperen.

 

aardpeer, boerenkool, chinese kool, knolselderij, koolraap, pastinaak, pompoen, postelein, prei, rabarber, radijs, rammenas, rettich, rode biet, rode kool, groene kool, schorseneren, spitskool, spruitjes, ui, veldsla, winterpeen, winterpostelein, witlof en witte kool. appels, cranberry’s, grapefruit, limoenen, mandarijen, peren, sinaasappels en stoofperen. asperge, chinese kool, komkommer, lamsoren, paksoi, pompoen, postelein, prei, raapjes, raapstelen, rabarber, radijs, rettich, rode biet, rode kool, romatomaat, schorseneren, tomaat, trostomaat, tuinboon, ui, veldsla, vleestomaat, winterpeen, winterpostelein, witlof, witte kool, wortelen en zeekraal. aardbeien, abrikozen, bramen, frambozen, kersen, meloenen, nectarines, perziken, rode bessen, sinaasappels en zwarte bessen.

 

andijvie, bleekselderij, bloemkool, bospeen, bosui, broccoli, chinese kool, courgette, doperwt, ijsbergsla, komkommer, koolrabi, kropsla, lamsoren, paksoi, peultjes, postelein, prei, raapjes, rabarber, radicchio, radijs, rettich, rode biet, rode kool, romatomaat, rucola, groene kool, sperzieboon, spinazie, spitskool, suikermais, tomaat, trostomaat, tuinboon, uit, veldsla, venkelknol, vleestomaat, winterpeen, witlof, witte kool, wortelen en zeekraal.

 

aardbeien, abrikozen, bramen, druiven, frambozen, kersen, kiwi’s, kruisbessen, meloenen, nectarines, perziken, pruimen, rode bessen, sinaasappels en zwarte bessen.

 

 

 

0 Shares

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share